ویژگیهای فروشندهی حرفهای
حتما برای شما هم پیش آمده که از کنار چند فروشگاه با اجناس مشابه عبور کنید و متوجه شوید که یکی از این فروشگاهها مملو از مشتری است در حالی که در فروشگاه مجاور پرنده پر نمیزند. چه عامل یا عواملی باعث ایجاد تفاوتی واضح و ملموس در میزان فروش و یا تعداد مشتریان چند فروشگاه نسبتا مشابه میشود؟ به قطع رعایت عوامل متعدد و گوناگونی مانند دکوراسیون، میزان و مقدار نور، تبلیغات درست، موقعیت مکانی فروشگاه، جذابیت چیدمان ویترین و یا قیمت مناسب محصولات تا حد زیادی در جلب نظر خریداران موثر است ولی اساسیترین و مهمترین چیزی که باعث فروش بیشتر محصولات میشود، بدون شک حرفهای و کار بلد بودن فروشنده آن فروشگاه است. حال ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که یک فروشندهی حرفهای چه ویژگیهایی باید داشته باشد و یا چه نکاتی را باید رعایت کند. چه چیزی باعث تبدیل شدن یک فروشندهی معمولی به یک فروشندهی حرفه ای میشود؟ برای پی بردن به پاسخ این حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
در ابتدا بهتر است بدانید که یک فروشنده برای تاثیر گذاری بیشتر روی مشتری، باید دارای چه فاکتورهایی باشد. چند تا از مهمترین عواملی که در بهتر شدن رابطهی بین مشتری و فروشنده موثر است را به طور مختصر برای شما شرح دادیم.
احترام به مشتری
حتما تا به امروز بارها جملهی "همیشه حق با مشتری است" را شنیدهاید. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که عمل به این جملهی به ظاهر کلیشهای میتواند کلید مناسبی برای ورود به قلب و ذهن مشتری شما باشد. قبول کنید که هیچ مشتری در هیچ کجای این کرهی خاکی دوست ندارد محصول مورد نظرش را از یک فروشگاه با پرسنلی گستاخ و بیتوجه خریداری کند. کادر یک فروشگاه باید به مشتریان یا مراجعه کنندگان بطور کامل احترام بگذارد، حتی اگر این احترام دو طرفه نباشد. پس توجه داشته باشید که اگر دوست دارید حرفهای به نظر برسید، بهتر است با مشتری بحث نکنید و سعی کنید تا حد ممکن خواستههای افراد را برآورده کنید. شما همچنین میتوانید هنگام ورود مشتری به محل کارتان به او لبخند بزنید و خوشآمد بگویید و نیز هنگامی که او محل را ترک میکند از او تشکر کنید، حتی اگر مشتری خریدی انجام نداده باشد.
داشتن صمیمیت کافی با مشتری
علاوه بر احترام به مشتری، یک فروشندهی حرفهای سعی میکند با مشتریاش صمیمی شود. برای ارتباط بیشتر با مشتریتان از آنها سوال بپرسید، البته دقت کنید که اعتدال را رعایت کنید و از صمیمیت بیش از حد و غیر حرفهای پرهیز کنید. سوالهایی که طرح میکنید باید با هدف کمک و راهنمایی بیشتر و بهتر مشتری پرسیده شوند. مثلا اگر در یک مانتو فروشی مشغول به کار هستید میتوانید درمورد رنگ مورد علاقهی افراد، سلیقهی کلی مشتری و یا موارد استفادهی مانتو برای آن فرد به خصوص سوال کنید. شما همچنین میتوانید به مشتریان در انتخاب کمک کنید و یا چند مدل از محصولات یا خدماتتان را به آنها پیشنهاد دهید. توجه داشته باشید که صمیمت بیش از حد از ویژگیهای یک فروشندهی حرفهای نیست و این امر موجب معذب شدن و ناراحتی مشتریان شما میشود.
داشتن آگاهی کامل به محصولات
یک فروشندهی حرفهای باید بتواند به خوبی به هر سوال فرضی که ممکن است برای مشتری پیش بیاید پاسخ دهد. فرض کنید قصد سفارش پیتزا را دارید، مسلما ترجیح میدهید در رستورانی غذا بخورید که کارکنانش توانایی پاسخ به سوالات شما در مورد مخلفات پیتزا را داشته باشند. عدم آگاهی کامل فروشنده به خدماتی که ارائه میدهد، موجب بیاعتمادی مشتری نسبت به فروشگاه میشود. به همین دلیل یک فروشندهی حرفهای در مورد زمینهی کاری خودش به خوبی مطالعه میکند و سعی میکند تا به درستی و با اعتماد به نفس به مشتریان کمک کند.
به روز بودن خدمات
یک فروشندهی حرفهای باید در همهی زمینهها همیشه بروز و آپدیت باشد. چنین فردی از تکنیکهای قدیمی برای جلب مشتری استفاده نمیکند و همچنین خدمات و محصولاتی که ارائه میدهد همواره مطابق با معیارهای روز هستند. به طور مثال این فروشنده اگر در یک فروشگاه لباس مشغول به کار است در چیدمان ویترین مغازه از محصولاتی استفاده میکند که طراحیشان به روز و به اصطلاح ترند هستند و یا به رنگ سال بیشتر از ساير رنگها اهميت ميدهد. رعایت این اصل موجب میشود فروشنده از سایر همکارانش متمایز شود و همواره از دیگران چند قدم جلوتر باشد.
علاوه بر عواملی که ذکر شد، یک فروشنده برای حرفهای شدن باید دارای دارای تواییهای زیر باشد.
توانايي صبور بودن فروشنده
یک فروشندهی حرفهای باید در قبال خواستهها و سوالهای مشتریان صبور باشد و بتواند با خونسردی با افراد رفتار کند. مثلا اگر در یک کفش فروشی کار میکنید، از این که مشتری شما همهی کفشهای فروشگاه را یک بار امتحان کرده کلافه نشوید. در چنین شرایطی بهتر است سعی کنید با آرامش و احترام مشتری را راهنمایی و کمک کنید و موجب سردرگمی بیشتر او نشوید. علاوه بر صبوری در مقابل مشتری، فروشنده باید نسبت به روند پیشرفت فروشگاه هم صبور باشد. او بايد آگاه باشد كه موفقیت با صبر و پشتکار به دست میآید و نسبت به بیشتر شدن فروش و یا تعداد مشتریان واقعبین باشد.
توانایی استفادهی درست از فضای مجازی
با وقوع پاندمی، فعالیت بسیاری از فروشگاهها تحت تاثیر قرار گرفت و بسیاری از فروشگاههای معتبر مشریانشان را از دست دادند. یک فروشندهی حرفهای برای جلوگیری و مقابله از چنین وقایعی باید بتواند از فضای مجازی استفاده کند. چنین شخصی باید بتواند با استفاده از توانایی بهرهگیری از شبکههای اجتماعی و ساختن وبسایت یا پیجهای اینستگرامی برای فروشگاه خودش به فعالیت خود ادامه دهد و به خوبی بحران را مدیریت کند. به جز در مواقع بحرانی، مجازی شدن فعالیت یک فروشگاه موجب دیده شدن بیشتر محصولات و همچنین افزایش مشتریان میشود. پس اگر میخواهید یک فروشندهی متفاوت و حرفهای باشید باید با نحوهی استفاده از چنین شبکههایی به خوبی آشنا باشید.
داشتن توانایی آنالیز رقیبان
یک فروشندهی حرفهای همواره باید بتوانند همکارانش را آنالیز کند. چنین فردی هیچگاه خودش آزمون و خطا نمیکند و سعی میکند از به وضعیت رقیبانش در موقعیت خاص درس بگیرد. مثلا اگر مشاهده کند که فروشگاهی با افزایش قیمت محصولات مشتریانش را از دست داده، تا مدتی از افزایش قیمت خودداری میکند.
به طور کلی باید بدانید که برخی از ویژگیهای فروشندههای حرفهای قابل آموزش و یا یادگیری است ولی بعضی دیگر از ویژگیها مربوط به خلقیات و مهارتهای ذاتی خود فرد است. پس برای این که در حرفهی فروشندگی موفق شوید باید مدت زیادی را صرف مطالعه و تحقیق پیرامون شغل خود کنید و بسیاری از مهارتهایی که مربوط به نحوهی شکار مشتری و یا تبلیغات صحیح است را یاد بگیرید و سعی کنید همیشه در موقعیتهای متفاوت تصمیمات درست و مناسبی بگیرید.